zariadenie luxusnej ambulancie, zubna ambulancia interier
Moderná zubná ambulancia
Rekonštrukcia 2 izbového bytu, moderna kuchyna
Rekonštrukcia 2 izbového bytu
jedálensky stol v obyvacke
Betónový šarm: Elegantná rekonštrukcia obývacej izby
luxusna moderna kuchyna, dokonaly interier
Luxusný interiér s vysokým stropom
3 izbový byt I rekonštrukcia
vstupna čast rodinneho domu
Átriový dom 1979 I rekonštrukcia

Kontakt

Zariaďovanie interiéru: rozpočet a nákupné zoznamy

Ak kupujete nový byt, zariaďujete dom, rekonštruujete alebo sa sťahujete do nového, určite vás zaujíma, aký rozpočet budete potrebovať na zariadenie interiéru. Poradím vám, ako si výdavky dopredu rozplánovať a s čím by ste mali pri zariaďovaní interiéru rátať.

Ako si naplánovať rozpočet a vytvoriť nákupný zoznam pre zariaďovanie interiéru

Prvým krokom je určenie celkového rozpočtu, ktorý ste ochotní investovať do zariaďovania. Najprv si vytvorte detailný plán, ktorý bude zahŕňať všetky potrebné položky a náklady. Plánujte dôkladne, pripočítajte aj rezervu na neočakávané výdavky (+10%).

V druhom kroku si rozdeľte rozpočet pre každú izbu do 4 kategór, ako sú:

  • nábytok
  • dekorácie
  • elektro/spotrebiče
  • doplnky

Týmto spôsobom budete mať lepší prehľad o tom, koľko peňazí môžete investovať do každej kategórie a kde môžete prípadne ušetriť.

V treťom kroku si urobte prieskum trhu a porovnajte si ceny rôznych produktov. Využite online obchody, lokálne predajne a zľavy. Recenzie a hodnotenia produktov vám pomôžu vybrať kvalitné veci za rozumnú cenu. Predstavu o cenách môžete získať napríklad vďaka portálu heureka.sk. Môžete si porovnať výrobky z najlacnejšej a najdrahšej kategórie alebo sa vybrať zlatou strednou cestou. Ceny sa v závislosti od vašich preferencií môžu veľmi líšiť.

V štvrtom kroku môžete pristúpiť k tvorbe nákupného zoznamu. Zo začiatku si spíšte všetky potrebné položky a zoraďte ich podľa priorít. Zamerajte sa na základné veci a postupne dopĺňajte doplnky. Nákupný zoznam vám umožní mať prehľad o všetkých potrebných položkách, čím sa vyhnete impulzívnym nákupom a zbytočným výdavkom.

nákupný zoznam, ktorý pomôže vypočítať rozpočet na zariadenie interiéru
Plánovač interiéru a nákupné zoznamy

Hlavné kategórie rozpočtu pri zariaďovaní interiéru

Rozdelenie výdavkov do jednotlivých kategórií vám umožní lepšie sledovať a riadiť finančné prostriedky. Začnite tým, že si rozdelíte rozpočet na hlavné kategórie: nábytok, dekorácie, spotrebiče a doplnky. V rámci týchto hlavných kategórií môžete vytvoriť podkategórie, napríklad v nábytku zahrňte sedačky, stoly, stoličky a úložné riešenia. Pre dekorácie môžete vytvoriť podkategórie ako obrazy, vázy, koberce a závesy. Pri spotrebičoch zohľadnite kuchynské zariadenia, osvetlenie a elektroniku. Doplnky môžu zahŕňať vankúše, prikrývky a malé dekoračné predmety. Táto detailná kategorizácia vám pomôže lepšie rozvrhnúť financie a identifikovať oblasti, kde môžete ušetriť. Jasne definované kategórie vám poskytnú prehľad o tom, kam vaše peniaze smerujú, a umožnia efektívnejšie plánovanie.

Určenie percentuálneho podielu pre každú kategóriu

Pri stanovovaní rozpočtu môžete jednotlivým kategóriám priradiť percentuálny podiel z celkového rozpočtu. Napríklad:

  • Nábytok: 40%
  • Dekorácie: 20%
  • Spotrebiče: 20%
  • Doplnky: 20%

Toto rozdelenie môžete upraviť podľa vašich potrieb a priorít.

Aplikácie na prípravu nákupných zoznamov

  • Trello
  • Google Keep
  • Any.do
  • Microsoft To Do
  • Wunderlist (nástupca Microsoft To Do)
  • Notion
  • Evernote
  • Todoist

Tieto aplikácie vám pomôžu lepšie organizovať vaše nákupné zoznamy, sledovať výdavky a zabezpečiť, že na nič nezabudnete. Výber konkrétnej aplikácie závisí od vašich osobných preferencií a potrieb.

Prečo je tak ťažké stanoviť si rozpočet

Stanovenie všeobecne platného rozpočtu pre zariaďovanie interiéru je náročné z viacerých dôvodov. Každý človek má iné potreby a preferencie, čo vedie k veľkým variáciám v nákladoch. Ceny nábytku a dekorácií sa líšia podľa miesta nákupu, značky, kvality a dostupnosti. Rozpočet ovplyvňuje aj veľkosť a typ miestnosti, keďže zariaďovanie malého bytu sa líši od zariaďovania priestrannej vily. Osobné finančné možnosti a priority sú ďalším významným faktorom, keďže každý má iné finančné limity a ochotu investovať. Neočakávané výdavky, ako dodatočné náklady na úpravy alebo opravy, môžu tiež zvýšiť pôvodný rozpočet. Preto je dôležité, aby ste vedeli prispôsobiť svoj rozpočet aktuálnym potrebám a okolnostiam.

Využite služby interiérového dizajnéra a ušetrite

Začať spolupracovať s interiérovým dizajnérom je možno položka, s ktorou ste na začiatku pri zariaďovaní interiéru nerátali, ale určite sa takáto spolupráca oplatí.

interierova dizajnérka, ktorá pripravuje návrh interiéru

Interiérový dizajnér vám nielenže navrhne interiér podľa vašich predstáv, ale zároveň pripraví aj predpokladaný rozpočet, s ktorým by ste mali rátať. Má prístup k exkluzívnym zdrojom a tovarom, ktoré sú pre bežných zákazníkov menej dostupné. Taktiež má kontakty na ďalších profesionálov, ktorých môžete využiť. Dizajnér pravidelne spolupracuje s odborníkmi z oblasti dizajnu, čo je pre váš projekt veľkým prínosom. Spoľahlivý interiérový dizajnér spolupracuje len s overenými profesionálmi, takže si môžete byť istí, že na vašom projekte pracujú tí najlepší. Vďaka ich zdrojom a znalostiam získate skutočne unikátny a dokonalý interiér.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *