zariadenie luxusnej ambulancie, zubna ambulancia interier
Moderná zubná ambulancia
Rekonštrukcia 2 izbového bytu, moderna kuchyna
Rekonštrukcia 2 izbového bytu
jedálensky stol v obyvacke
Betónový šarm: Elegantná rekonštrukcia obývacej izby
luxusna moderna kuchyna, dokonaly interier
Luxusný interiér s vysokým stropom
3 izbový byt I rekonštrukcia
vstupna čast rodinneho domu
Átriový dom 1979 I rekonštrukcia

Kontakt

Práčovňa snov a praktické tipy na jej zariadenie

veľka pračovna v rodinnom dome

Snívate o dokonale usporiadanej domácnosti, kde má všetko svoje miesto? Jedným z miest, ktoré často zanedbávame, je práčovňa. Mám pre vás totiž niekoľko tipov, ako by ste mali využiť priestor na maximum a poradím vám, na čo by ste pri navrhovaní funkčného usporiadania práčovne nemali zabúdať.

páčovňa luxusna v dome
Freepik

1. Plánovanie priestoru

Na zariadenie práčovne však veľa miesta nepotrebujete. Stačí vedieť, čo je pre vás prioritou:

  • Veľa žehlíte?
  • Potrebujete priestor na sušenie?
  • Chceli by ste množstvo odkladacích priestorov na bielizeň?

Prvým krokom k zariadeniu ideálnej práčovne je dôkladne si všetko naplánovať. Premyslite si, aké zariadenia a vybavenie budete potrebovať. Umiestnite práčku a sušičku tak, aby bol priestor medzi nimi dostatočný na pohodlnú manipuláciu s bielizňou. Zvážte aj možnosť umiestnenia sušičky nad práčku, ak máte obmedzený priestor.

2. Úložné priestory

Dobre naplánované úložné priestory vám pomôžu k udržaniu poriadku v práčovni. Využite skrinky, poličky a koše na triedenie bielizne, pracích prostriedkov a ostatných potrebných vecí. Vstavané skrinky nad práčkou a sušičkou môžu skvele poslúžiť na odkladanie čistiacich prostriedkov a iných drobností. V práčovni by ste mali oddeliť suché zóny od tých mokrých. Umývadlo umiestnite k práčke. Zjednodušíte tak aj inštalatérske linky. Mokré zóny držte pohromade.

3. Pracovná plocha

Ideálne je, ak máte dostatok miesta na skladanie bielizne priamo v práčovni. Inštaláciou pracovnej dosky nad práčkou a sušičkou získate dodatočný priestor na prácu. Existujú podstavce na práčku a sušičku, ktoré umožňujú pohodlnejšiu manipuláciu s prádlom. Tieto podstavce šetria chrbát a priestor pod práčkou môžete využiť na odkladanie prádelných košov alebo pracích prostriedkov.

4. Sušenie

Vysúvacie sušiaky, závesné tyče alebo sklápacie sušiaky na stenu sú skvelými riešeniami pre menšie práčovne. Tieto systémy šetria miesto a umožňujú efektívne sušenie bielizne. K sušičke nainštalujte sušiak alebo háčiky na zavesenie bielizne. Vyhraďte si priestor aj na žehlenie a skladanie bielizne. Uložila som na svojej nástenke na Pintereste inšpirácie, ktoré ma zaujali, môžete sa aj vy inšpirovať.

5. Osvetlenie

Dostatočné osvetlenie je nevyhnutné pre pohodlnú prácu v práčovni. Okrem hlavného osvetlenia zvážte aj bodové alebo LED osvetlenie nad pracovnou plochou. Príjemné a jasné svetlo zjednoduší manipuláciu s bielizňou a zlepší celkovú atmosféru miestnosti. Práčovňu rozžiari prirodzené svetlo. Okno v nej je teda obrovskou výhodou a využijete ho aj pri vetraní. Hoci práčovňa patrí medzi menšie miestnosti v dome, je veľmi dôležité, aby ste sa v nej necítili stiesnene. Dostatok svetla je určite základ.

6. Estetika a doplnky

Práčovňa by mala byť nielen funkčná, ale aj esteticky príjemná. Zvoľte farebnú paletu, ktorá vás poteší a zladí s ostatnými miestnosťami v dome. Pridajte doplnky, ako sú rastliny, koberčeky či dekoratívne koše, ktoré priestor zútulnia a dodajú mu osobitý štýl. Je to predsa len ďalšia miestnosť, v ktorej trávite dosť veľa času. :-))

7. Ergonomické riešenia

Ergonomicky usporiadaná práčovňa šetrí čas a energiu. Často používané veci umiestnite na dosah ruky a zabezpečte, aby boli všetky úložné priestory ľahko dostupné. Práčka a sušička by mali byť vo výške, ktorá vám umožní pohodlné nakladanie a vykladanie bielizne.

Malá rada na záver

Práčovňa snov je kombináciou funkčnosti a estetiky. S trochou plánovania a správnym výberom vybavenia môžete vytvoriť priestor, ktorý vám uľahčí každodenné činnosti a zároveň vás bude tešiť svojím vzhľadom. Vaša práčovňa sa tak stane miestom, kde bude radosť pracovať. Ak je to možné, zariaďte si práčovňu tak, aby ste čo najmenej času museli stráviť v ohnutej polohe.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *